Hebocon – Een wedstrijd voor onzin robots


Twee Hebocon robotjes aan het begin van een robot wedstrijd...

Twee Hebocon robotjes aan het begin van een robot wedstrijd…

Twee nerveuze deelnemers staan tegenover elkaar met een bizar robotje. Dertig kinderen zoeken een goed plaatsje rond het speelveld. De robotjes zien er op z’n zachtst gezegd bijzonder uit. Eén robot hangt aan elkaar van ducttape en tie-raps. Het andere gevaarte heeft een barbie-kop op het lijf van een My Little Pony die weer op een rolschaats is gezet. De robots zien er uit alsof ze gemaakt zijn op de vuilnisbelt van Disney-land. Ze zitten vernuftig in elkaar, maar het idee is hier duidelijk belangrijker dan de technische uitwerking.

Hebocon robot battle

Twee willekeurige, niet helemaal onpartijdige Hebocon-scheidsrechters

Een vreemd uitgedoste scheidsrechter start de wedstrijd met een keiharde klap van een vliegenmepper. De robotjes komen in beweging. Eén robotje waggelt maar komt nauwelijks van zijn plaats. Het andere robotje rijdt kris-kras over het speelveld. Het publiek moedigt luidkeels de robotjes aan. Na drie rondjes botst het beweeglijkste robotje toevallig op z’n tegenstander en wankelt. Het publiek houdt de adem in als het robotje onhandig omvalt. In zijn val sleurt het zijn schommelende tegenstander nog net mee, over de rand van het speelveld. Wie wordt hier de winnaar? De deelnemers richten zich tot de scheidsrechter…

 

 

Hebocon-Crappy-Robot-04Welkom bij Hebocon! Een onzin robot wedstrijd.

Hebocon is een wedstrijd voor onhandig gemaakte onzin-robots. De makers van Hebocon-robots hebben een hoop fantasie en vinden zichzelf niet erg technisch. Dat laatste vinden ze ook niet zo belangrijk. De scheidsrechters vinden zichzelf wel erg technisch en ook erg grappig, al zeggen ze het zelf.

De eerste Hebocon-wedstrijd is bedacht in Japan in 2014. Inmiddels worden jaarlijks tientallen wedstrijden over de hele wereld georganiseerd voor kinderen en volwassenen. Het doel van Hebocon-wedstrijden: Maak de onzinnigste en onhandigste robot die, toevallig of niet, er in slaagt zijn tegenstander omver te duwen. Bij een gelijkspel beslist de scheidsrechter. Die is gelukkig meestal onpartijdig.

De Hebocon-robotjes in de foto’s hieronder zijn gemaakt tijdens een Hebocon-workshop in Veendam, door kinderen van 8 tot 11 jaar oud. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

 

Hebocon in de klas? Doen!

Een Hebocon-wedstrijd op school levert hilarisch leuk en leerzaam onderwijs op. Leerlingen worden aangesproken op humor, fantasie en vindingrijkheid. Doordat kinderen hun eigen onzinnige robotje mogen maken voelen ze zich vrij om te experimenteren met verschillende materialen, aandrijvingen, verbindingen, etc. Techniek is tijdens de Hebocon-workshops een middel voor de kinderen om hun robotje gestalte te geven, maar geen doel op zich. Al denkend en doende lossen kinderen technische problemen op die voor hun robotje belangrijk zijn. Kinderen raken erg betrokken bij hun zelf bedachte onzin-robotje en ze doen veel moeite om het ding zo goed en onzinnig mogelijk te maken. Daarbij ontdekken en leren ze veel technische trucs en vaardigheden.

In het filmpje hieronder een impressie van een Hebocon-wedstrijd in Veendam in 2016. Dikke pret met 25 kinderen. De jongste was 7 jaar, de oudste 11:

 

In het Engels, tijdens een dagje uit voor medewerkers van een flink bedrijf.

In het Engels, tijdens een dagje uit voor medewerkers van een flink bedrijf.

Spelregels Hebocon

 • De robot moet duidelijk onzinnig zijn.
 • Een technisch geavanceerde robot krijgt strafpunten. Dat oordeel is aan de scheidsrechter (daar komen we nog op).
 • Een Hebocon robot moet zelfstandig rechtop kunnen staan.
 • Een Hebocon robot moet kunnen bewegen. Bij voorkeur kan het ding een meter af leggen in minder dan een minuut. Dat hoeft niet in een rechte lijn te gebeuren en die minuut mag je met een korrel zout nemen.
 • De robot die een andere robot omduwt is winnaar.
 • Een wedstrijd duurt maximaal twee minuten.
 • Als beide robots na twee minuten allebei nog rechtop staan, beslist de scheidsrechter wie er wint. Meestal is dat de meest beweeglijke robot.

 

Hebocon-Crappy-Robot-v2-05Scheidsrechter

 • De scheidsrechter gaat de deelnemers voor in een onzinnig en knotsgek Hebocon-avontuur.
 • De wil van de scheidsrechter is wet.
 • De scheidsrechter is streng maar grappig.
 • De scheidsrechter is altijd constructief in zijn oordeel.
 • De scheidsrechter kan beslissen om extra punten uit te delen, bijvoorbeeld voor onzinnigheid, schoonheid of, beter nog, lelijkheid.

De rol van de scheidsrechter is belangrijk tijdens Hebocon-evenementen. Behalve de scheidsrechter is hij/zij de sfeermaker tijdens het maken van de robots en de wedstrijd. Onzin staat centraal tijdens Hebocon en de scheidsrechter geeft het goede voorbeeld. Daarom is de scheidsrechter bizar uitgedost, maakt grappen en grollen en toont vooral veel betrokkenheid bij de deelnemers. De belangrijkste taak van de scheidsrechter is het op sleeptouw nemen van de deelnemers in een onzinnig en knotsgek Hebocon-avontuur.

Hebocon-Crappy-Robot-v2-03Benodigdheden en gereedschap

Er zijn geen beperkingen in het materiaal dat gebruikt mag worden voor een Hebocon-robot. Om het een beetje hanteerbaar te houden volgt hieronder een lijstje met materialen waarmee deelnemers gemakkelijk aan de slag kunnen.

 • Oud speelgoed waarin bewegende onderdelen zitten. Denk aan rolschaatsen, speelgoed-auto’s, knuffels-met-batterijen, steunwieltjes voor kinderfietsjes, loop-molentjes voor de hamster, enzovoort. Een rondje langs de kringloopwinkels in de stad levert meer dan genoeg materiaal op voor weinig geld (voor €50,- heb je een winkelwagen vol geschikt speelgoed).
 • Kant en klare “Bibber-setjes”. Motortjes, batterijhouders en batterijen zijn in overvloed aanwezig. Daarmee krijg je, samen met een stukje van een kroonsteen, overal beweging in. Een Bibberbeest kun je overal van maken 🙂
 • Melkkloppertjes van Ikea. Kosten €1,- per stuk. Buig de roerder krom en bindt het ding vast aan iets met wielen. Beweging verzekerd. Er moeten wel twee AA-batterijen in.
 • Ventilatoren uit computers. Werken vaak al op twee AA-batterijtjes en anders werken ze op 9-Volt batterijen. Knip een paar bladen van de ventilator kort en het ding stuitert als een malle rond. De beter gesorteerde kringloopwinkel heeft bakken vol gebruikte pc-ventilatoren.
 • Kartonnen doosjes en verpakkingen. Melkpakken, plastic flesjes, wegwerp-schaaltjes, enzovoorts.
 • Oude computers.
 • Constructie-speelgoed zoals Lego, Knex en Mecanoo. Kijk in de kringloopwinkels, die verkopen vaak zakjes met ongesorteerd constructie-speelgoed.
 • Afwasborstels (Action en Jumbo hebben lekker goedkope exemplaren). Iets wat uit zichzelf stokstijf blijft staan (een stuk regenpijp bijvoorbeeld) kan aan de wandel gaan door er een Borstel-robot van te maken.
 • Tie-raps. Veel, in verschillende lengtes en kleuren.
 • Ducttape. Ook veel.
 • Dubbelzijdig klevend plakband of foam tape.
 • Kroonstenen.
 • Installatiedraad.
 • Dun schakeldraad.
 • Schakelaartjes.
 • Oude zonnebrillen. Alles verandert in onzin als je er een bril op zet.
 • Lapjes, kleedjes en ander textiel.
 • Enzovoort. Alles kan en alles mag. Ik vermijd apparaten waar een stekker aan zit.

Gereedschap

 • Tangetjes. Combinatietangen, kniptangen, platbek-tangen, striptangen.
 • Ijzerzaagjes.
 • Schroevendraaiers, kruiskop en rechte kop, in verschillende maten.
 • Hetelijm-pistolen. Heel handig. Met hete lijm plak je echt alles aan elkaar.
 • Soldeerbouten en soldeertin.
 • Een boormachine.
 • Een bankschroef voor het betere sloopwerk.

Hebocon-Crappy-Robot-v2-01Tips en trucs

Zorg voor een “voorbereidde omgeving”. Stal het speelgoed en andere materialen uit zodat kinderen een goed overzicht krijgen van het aanbod. Leg gereedschap klaar op tafels en zorg dat het er uitnodigend uitziet. Maak van te voren duidelijke afspraken over het gebruik van het materiaal: Als je spullen bij nader inzien toch niet gebruikt, leg ze dan terug.

Maak ter inspiratie van te voren een paar duidelijk verschillende Hebocon-robots. Leg bij de introductie de nadruk op de onzin-factor van een Hebocon-wedstrijd. Het gaat niet om het maken van een mooie of goed werkende robot. Het gaat erom dat je in de lach schiet van de robotjes. Dat kan door zijn uiterlijk, of door de vreemde manier van bewegen. Maar je kunt ook in de lach schieten van een robot omdat het ding gewoon niet klopt. Een baksteen op afwasborstels is ook een robot.

Spieken is verplicht! Kijk bij je buren, overleg, vraag de scheidsrechter(s) om advies.

Tot slot…

Winnaar van de schoonheidsprijs

Winnaar van de schoonheidsprijs

Maak prijzen voor de winnaar(s), maar denk aan de onzin-factor. Een mooi gebogen stukje koperdraad kan een prima prijs zijn. Of anders een fijne kartonnen doos.

Beperk de tijd die leerlingen kunnen besteden aan het bouwen van hun robot, anders blijven ze bezig. 2 uur bouwen met een pauze is voldoende.

Geef kinderen na afloop van de wedstrijd de gelegenheid om hun Hebocon-robot te repareren. Veel kinderen zijn trots en blij met hun zelfgemaakte onzin-bot en daarom zijn ze er zuinig op. Dat geeft nog wel eens belemmeringen om aan de wedstrijd mee te doen. Want stel je voor dat je robotje omvalt en beschadigt tijdens de wedstrijd. De kinderen hebben hun robot zelf gemaakt, dus ze kunnen het ook zelf weer repareren.

Het afgelopen jaar heb ik twee Hebocon-wedstrijden georganiseerd. Eentje voor volwassenen, eentje voor kinderen. Beide keren was het een groot succes, zowel voor de deelnemers als voor mij. Ik werd beide keren echt verrast door de hilarische onzin waarmee de kinderen en volwassenen op de proppen kwamen. De wedstrijd is het absolute hoogtepunt van een drukke maak-middag. Iedereen leeft met hart en ziel mee als klungelige robotjes elkaar te lijf gaan. Hebocon moet je DOEN!

 

 

Onderwerpen: , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Beeldende vorming, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *