Profiel


Ynze van der Spek, de drijvende kracht achter Slimme Handen, biedt meer waarde: Hij is zowel docent als ontwerper, en heeft op beide vakgebieden ervaring.

Twee vakgebieden beheersen heeft een bijzonder voordeel: Als ontwerper weet ik dat een “probleem” vaak op verschillende manieren kan worden opgelost. Dat gebruik ik in mijn les-situaties. Als docent kan ik mij verplaatsen in een doelgroep, en problemen op verschillende manieren benaderen. En dat helpt mij bij het ontwerpen van educatieve spellen, tentoonstellingen etc.

Ervaring als trainer en nascholer…

2011-2012: Nascholingen leerkrachten Wetenschap, Excellentie en Techniek

Dit nascholingsprogramma borduurt voort op de principes van TalentenKracht: Hoe bevorder je als leerkracht talent-ontplooiend gedrag bij kinderen, en combineer je dat met ontdekkend en onderzoekend leren.

Tijdens een workshop over Ontwerpend en Onderzoekend leren op een basisschool in Glimmen

2011-2012: Starttrainingen PlusPunt en Wereld in Getallen (voor Heutink Trainingen)

Voor scholen die net één van deze rekenmethoden hebben aangeschaft, of die zijn overgestapt naar een nieuwe uitgave, geef ik starttrainingen in opdracht van Heutink Trainingen.


2009 – 2010: Nascholing TalentenKracht
2010 – 2012: Nascholingen Orionprogramma: Talentontwikkeling
De nascholingen die ik heb ontwikkeld en uitgevoerd, in opdracht van het Wetenschapsknooppunt Groningen, zijn een verlengstuk van het programma Talentenkracht.

Pilotproject voor 5 scholen over talent-ontwikkeling bij kinderen. Centraal staat de “driehoek” kind-materiaal-begeleider. Uitgangspunt daarbij is dat elk kind talenten bezit, en dat die gestimuleerd kunnen worden door de omgeving van het kind, dus zowel op school als thuis. De nascholing is ontwikkeld door de PA van de Hanzehogeschool Groningen, IPABO, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Utrecht.

2008 – 2009: nascholingstraject
 VTB Pro: Wetenschap en Techniek in het Basisonderwijs

Sinds 2006: Studiedagen Proefjes die Boem Doen.


…ervaring als docent

docent Techniek op de Pabo van de Hanzehogeschool GroningenNu: Parttime docent techniek op de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen

2009 – 2010: Docent natuur- en scheikunde aan het Dr. Nassaucollege in Assen

2008 – 2009: Docent Techniek aan de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen.

1999 – 2006: Docent natuur- en scheikunde aan het Montessori Lyceum Rotterdam.


…ervaring als ontwerper

 • Ik werk als ontwerper voor fabrikanten van educatieve spellen, educatieve uitgevers en musea. Tegenwoordig vooral actief op de fantastische website Instructables.com, waar mijn Instructables regelmatig in de prijzen vallen.
 • Voor uitgever van educatieve spellen Jegro (tegenwoordig Stempelfabriek en Jegro) een reeks spellen ontworpen voor de onder- en middenbouw van het basisonderwijs.
 • Voor uitgeverij Bekadidact het spel Varia opnieuw ontworpen. Groot succes.
Instructables zijn een handleiding voor het maken van een apparaat, gerecht, spel, of wat dan ook. Op de website Instructables.com staan meer dan 50.000 handleidingen, geschreven door mensen uit alle uithoeken van de planeet.

2 gedachten over “Profiel”

 1. Wendy Zomer schreef:

  Hallo,
  We willen graag wat informatie opvragen voor de hb club, zuidbroek.
  Is het mogelijk een workshop led armbandjes te maken met maximaal 15 kinderen en wat kost dit?
  Onze bijeenkomsten zijn op zaterdagochtenden van 10-12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *