over Proefjes die Boem doen


Laat een ballon zweven met statische elektriciteitDit is het gedeelte van de site met “Proefjes die Boem doen”: Slimme en leerzame proefjes met huis- tuin en keukenmateriaal. Eenvoudig voor te bereiden en gemakkelijk uit te voeren. En altijd verrassend.

Klik hier voor alle proefjes en werkbladen.

Klik hier als u een workshop wilt boeken.

Met Proefjes die Boem doen willen we leerlingen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs meer plezier laten beleven aan de science-vakken, techniek en wiskunde.
De proefjes zijn in de eerste plaats leuk om te doen en verrassend voor zowel leerlingen als leerkrachten, docenten en toa’s.

Proefjes die Boem doen vergen weinig voorbereiding en geven veel resultaat: Verbazing en verrassing, en vooral een hoop plezier tijdens de lessen over natuur en techniek. Voor de proefjes zijn eenvoudige spullen nodig: Inkopen doe je bij de supermarkt, de drogist, bouwmarkt en speelgoedwinkel.

Proefjes die Boem Doen is opgezet naar aanleiding van het World Year of Physics┬áin 2005. Het achterliggende idee is dat het doen van proefjes en praktica in de BiNaS-lessen en techniek voor leerlingen leuker en leerzamer is dan het werken uit een boek. Doordat de proefjes eenvoudig zijn voor te bereiden, levert het docenten niet meer werk op, en leukere lessen om te geven.Dus hebben we toen onze koppen (zie foto’s) bij elkaar gestoken, en een stapel proefjes bij elkaar gelegd. Die stapel groeit nog steeds.
Tijdens studiedagen voor docenten en onderwijs-assistenten doen we veel proefjes en bespreken we hoe de proefjes in de klas te gebruiken zijn. Sinds 2006 hebben we meer dan 20 studiedagen georganiseerd, voor ongeveer 300 leerkrachten, docenten en toa’s. Best veel!

Tegenwoordig is Proefjes die Boem doen ondergebracht bij de Stichting Techniek Toernooi.

Wie is wie (koppen die Boem doen)

Jan Leisink, Henk Buisman en Ynze van der Spek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *