Hexaflexagons – Origami? Wiskundig vouwen? Maakt niet uit, ze zijn cool!


Zo vreemd zijn hexaflexagons dus. De geflipte tekening is ook nog gedraaid!

Zo vreemd zijn hexaflexagons dus. De geflipte tekening is ook nog gedraaid!

Een hexaflexagon is een heel apart ding. Het lijkt een beetje op een “zoutvaatje” dat je binnenstebuiten kunt klappen. Je vouwt een hexaflexagon van een strook papier die in driehoekjes is gevouwen. Het heeft iets weg van origami en kinderen van 8 jaar oud kunnen het. Niks moeilijks aan, zou je zeggen. Maar dan komt het: Een hexaflexagon lijkt een platte zeshoek met een voorkant, een achterkant… en nog een kant. Hmmmm… De derde kant komt tevoorschijn als je de hexaflexagon binnenstebuiten “flipt” (“flext” eigenlijk, vanwege de flex in hexaflexagon).

Maar er is meer. De driehoekjes van een hexaflexagon draaien als ze geflipt worden. Dat kun je zien op de knipperende foto. Dat draaien zorgt er voor dat een tekening die gemaakt is op één kant van de hexaflexagon helemaal verdraait als je het ding flipt. Hoogste tijd voor een filmpje:

Om kort te gaan: Hexaflexagons zijn cool! Doen dus! Thuis of op school maakt niet uit. Kinderen van 8 tot 88 zijn er dol op en erg trots op hun zelfgemaakte, wonderlijke omklap-zoutvaatje.

Hoe maak je een hexaflexagon? Dat is het makkelijkst uit te leggen met een filmpje:

Tijdsduur: Ongeveer een uur.

Benodigdheden:

 • Papier, A4 of A3
 • Schaar
 • Lijm
 • Kleurpotloden, viltstiften, wasco, enzovoort

Wat steek je er van op / wat komt aan de orde

Ruimtelijk inzicht, fijne motoriek, geometrie. Gebruik de hexaflexagon bij een les over meetkunde (driehoeken, zeshoeken, landkaarten, enzovoorts). Maar vooral is het een inspirerend, wonderlijk ding dat kinderen verbaasd doet staan.

Bovendien kun je een op de drie zijden van een hexaflexagon een verhaal vertellen: Een stripverhaal met drie plaatjes bijvoorbeeld (op elke kant één plaatje), of een grap uithalen met de tekening die “omdraait”.

Een hexaflexagon heeft ook iets te maken met de Ring van Moebius. Wat gebeurt er als je een hexaflexagon in de lengte doorknipt…?

Werkbladen:

Klik op het ikoon om het werkblad te downloaden (pdf bestand)

Klik op het ikoon om het werkblad te downloaden (pdf bestand)

Handig: een A4-tje met stroken verdeeld in gelijkzijdige driehoeken (pdf-bestand)

Handig: een A4-tje met stroken verdeeld in gelijkzijdige driehoeken (pdf-bestand)

 


(Leuke les? Klik als dank op een advertentie alsjeblieft…)


Onderwerpen: , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Beeldende vorming, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 3 en 4, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, Iedereen, Nieuws, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, Proefjes die Boem Doen, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs, wiskunde

4 gedachten over “Hexaflexagons – Origami? Wiskundig vouwen? Maakt niet uit, ze zijn cool!”

 1. Hallo,
  volgens mij heb ik een leuke aanvulling op de hexaflexagon. Je kan de strook met gelijkzijdige driehoeken namelijk ook helemaal zonder print en/of potlood maken maken. Ik hoop dat het gelukt is dat jullie via deze link https://youtu.be/yjPjmEzPSNo mijn uitlegfilmpje kunnen zien.
  groet,
  Monique Seijsener

  1. Ynze schreef:

   Hoi Monique, dankjewel voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *