Workshop Kunstmatige Intelligentie


workshop Nao robotsZijn robots nou echt slim of niet? Hoe moeilijk is het voor een robot om te “zien” dat gras groen is? Leerlingen van 5 vwo kregen afgelopen week een kijkje in de keuken bij het Roboloab, bij Kunstmatige Intelligentie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Samen met drie onderzoekers heb ik een “masterclass” ontwikkeld (een middag gevuld met een lezing, demonstratie, workshop, bezoek aan een tentoonstelling) waarmee leerlingen kennis maken met de vakgebieden robotica en kunstmatige intelligentie. Die kennismaking kwam uit de eerste hand: op de universiteit, ontvangen door studenten en onderzoekers.

De belangrijkste les van de middag: we hoeven voorlopig niet bang te zijn dat robots slimmer worden dan wij: het is bijvoorbeeld heel erg lastig om een robot te laten “zien” dat gras groen is: Overdag bij zonlicht heeft een grasveld namelijk een heel andere kleur dan na zonsondergang, en voor een robot is het erg moeilijk om te begrijpen dat het gras hetzelfde is gebleven, hoewel de waargenomen kleur anders is.

Dat geeft ook aan dat er nog enorm veel te onderzoeken en leren valt over het “slim” maken van apparaten / robots, en dat Kunstmatige Intelligentie een vak met toekomst is. Want dat robots een heel belangrijke rol gaan spelen in de toekomst staat voor de onderzoekers vast.


Categorieën: Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *