Een borstelrobot maken met een afwasborstel


Een borstelrobot maken is gemakkelijk. In een uurtje scharrelt je zelf gemaakte robotje over de tafel. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen ze maken van een afwasborstel en een electromotortje. Door een kroonsteentje op de as van de motor te monteren, gaat het hele ding trillen en rondscharrelen. Als je de borstel in plakkaatverf doopt, maakt ‘ie nog een schilderij ook!

De onderdelen voor een borstel robot kun je hier bestellen.
Lees verder voor een filmpje, het werkblad en tips en truuks.

 

Filmpje Borstel-robots

Op de Maker-website Instructables.com heb ik geleerd hoe je “Borstel-robotjes” kunt maken. De Belgische knutselaar Yvon Masyn (bekend als Masynmachien op Instructables) kwam met het idee om een borstelrobotje te maken van een afwasborstel, motortje en een kroonsteen. Ik heb zijn idee een beetje aangepast, zodat het met minder onderdelen kan, en solderen niet nodig is als je dat niet wilt.

Ik heb het idee van Yvon overgenomen en met kinderen uitgevoerd bij De Jonge Onderzoekers in Groningen. Voor het maken van de borstel-robotjes heb ik een nederlandstalige handleiding geschreven *). En die mogen jullie natuurlijk weer gebruiken om zelf borstel-robotjes mee te maken :-).

Benodigdheden voor Borstelrobots:

Tijd: 1 – 2 uur

 • 1 elektromotortje dat werkt op 1,5 Volt
 • 1 batterijhouder voor een AA batterij met aansluitdraden
 • 1 AA batterij
 • 1 Afwasborstel
 • 1 Kroonsteen
 • Tieraps
 • Tweezijdig plakkend foamtape
 • Eventueel een 10 cm installatiedraad (koperdraad met een massieve kern)

*) In de handleiding (zie de link onderaan deze pagina) worden de draden van de batterijhouder aan het motortje gesoldeerd. Dat hoeft niet per sé: In de aansluitlipjes van de motortjes zit een oogje, waar je de uiteinden van de draden doorheen kunst steken. Een paar keer omslaan, vastzetten met een plakbandje en het is ook klaar.

De onderdelen voor een borstel robot kun je hier bestellen.

Onderzoeksvragen bij een borstelrobot in de klas:

 • Wat zorgt ervoor dat het borstelrobotje gaat lopen? (Tip om dit te onderzoeken: Haal het kroonsteentje van de elektromotor af, en zet het borstelrobotje dan aan. Wat gebeurt er dan?)
 • Verander het borstelrobotje zo, dat die in grote cirkels gaat rondlopen (Tip: gebruik extra tieraps om het robotje extra steun te geven, of maak een staart aan de kroonsteen vast met een stukje installatiedraad)
 • Doe een wedstrijdje met je klasgenoten: wie maakt de snelste borstel-robot? Maak in de gang een startlijn en finishlijn. Elk team krijgt vijf pogingen, tussendoor mag je je robotje aanpassen.

Werkblad Borstelrobot downloaden

Link naar werkblad borstelrobot
Download hier het werkblad voor de Borstelrobot

Onderwerpen: , , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Beeldende vorming, biologie, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, Iedereen, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

6 gedachten over “Een borstelrobot maken met een afwasborstel”

  1. Ynze schreef:

   Wat een mooie borstelrobotjes hebben jullie gemaakt! Dankjewel voor de verwijzing.

   Hartelijke groet,

   Ynze (www.slimme-handen.nl)

 1. larsiboy09 schreef:

  welk gereedschap gebruik je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *