Proefje: Zoet en zout water indampen


Doe suiker in een kop hete thee en roer goed. De suiker lost op. Kun je suiker nu weer uit de thee halen? Met deze proef lukt dat. Je kunt de thee namelijk “indampen”. Bovendien kun je daarna bekijken hoe een suikerkristal er uit ziet, onder een microscoop.

Lees verder voor de benodigdheden, een filmpje en het werkblad. Veel plezier.

In het filmpje hieronder gebruikt Jan Leisink een bunsenbrander om het water te verhitten. In plaats van de bunsenbrander kun je ook een campingbrander gebruiken, of het gasfornuis. Met een gasfornuis-aansteker kun je een klein beetje water ook aan de kook krijgen…

 

Tijdsduur: 30 tot 45 minuten

Wat kun je leren van deze proef:

Je leert hoe je een oplossing kunt indampen. Je kunt veilig omgaan met een gasbrander (of een gasfornuis of een campingbrandertje). Je kunt suikerkristallen onder een microscoop bekijken en beschrijven hoe ze er uit zien. Je kunt de vorm van zoutkristallen op dezelfde manier onderzoeken.

Benodigdheden:

  • Aluminiumfolie
  • Ijzerdraad
  • Zout
  • Suiker
  • Water
  • Bunzenbrander, kaars of gasfornuis
  • Microscoop (een stereomicroscoop is ideaal! Te vinden op Marktplaats voor niet al te veel geld.)

Werkblad:

Download het werkblad bij de proef “Zout water indampen”

 

(advertentie)


Onderwerpen: , , ,
Categorieën: basisonderwijs, basisonderwijs, groep 7 en 8, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, Proefjes die Boem Doen, scheikunde, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *