Een robot van een afwasborstel


Borstel-robotjes zijn zelfgemaakte beestjes die erg grappig over de vloer scharrelen. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen ze maken van een afwasborstel en een electromotortje. Door een kroonsteentje op de as van de motor te monteren, gaat het hele ding trillen en rondscharrelen. Als je de borstel in plakkaatverf doopt, maakt ‘ie nog een schilderij ook! Lees verder voor een filmpje, het werkblad en tips en truuks.

Dankzij Instructables.com heb ik geleerd hoe je “Borstel-robotjes” kunt maken. De Belgische knutselaar Yvon Masyn (bekend als Masynmachien op Instructables) kwam met het idee om een borstelrobotje te maken van een afwasborstel, motortje en een kroonsteen. Ik heb zijn idee een beetje aangepast (minder onderdelen en je niet hoeft te solderen als je dat niet wilt).

Onderdelen voor een borstelrobotje zijn te bestellen in de webshop. Als complete bouwpakket en een “schoolset” met 15 motortjes en 15 batterijhouders.

Ik heb het idee van Yvon overgenomen en met kinderen uitgevoerd bij De Jonge Onderzoekers in Groningen. Voor het maken van de borstel-robotjes heb ik een nederlandstalige handleiding geschreven *). En die mogen jullie natuurlijk weer gebruiken om zelf borstel-robotjes mee te maken :-).

Tijdsduur: 1 – 2 uur

Benodigdheden:

 • 1 elektromotortje dat werkt op 1,5 Volt
 • 1 batterijhouder voor een AA batterij met aansluitdraden
 • 1 AA batterij
 • 1 Afwasborstel
 • 1 Kroonsteen
 • Tieraps
 • Tweezijdig plakkend foamtape
 • Eventueel een 10 cm installatiedraad (koperdraad met een massieve kern)

Onderzoeksvragen

 • Wat zorgt ervoor dat het borstelrobotje gaat lopen? (Tip om dit te onderzoeken: Haal het kroonsteentje van de elektromotor af, en zet het borstelrobotje dan aan. Wat gebeurt er dan?)
 • Verander het borstelrobotje zo, dat die in grote cirkels gaat rondlopen (Tip: gebruik extra tieraps om het robotje extra steun te geven, of maak een staart aan de kroonsteen vast met een stukje installatiedraad)
 • Doe een wedstrijdje met je klasgenoten: wie maakt de snelste borstel-robot? Maak in de gang een startlijn en finishlijn. Elk team krijgt vijf pogingen, tussendoor mag je je robotje aanpassen.

*) In de handleiding worden de draden van de batterijhouder aan het motortje gesoldeerd. Dat hoeft niet per sé: In de aansluitlipjes van de motortjes zit een oogje, waar je de uiteinden van de draden doorheen kunst steken. Een paar keer omslaan, vastzetten met een plakbandje en het is ook klaar.


Werkblad:

Link naar werkblad borstelrobot

Download hier het werkblad voor de Borstelrobot

(Klik als dank voor het werkblad op een advertentie alsjeblieft…)


Onderwerpen: , , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Beeldende vorming, biologie, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, Iedereen, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

6 gedachten over “Een robot van een afwasborstel”

  1. Ynze schreef:

   Wat een mooie borstelrobotjes hebben jullie gemaakt! Dankjewel voor de verwijzing.

   Hartelijke groet,

   Ynze (www.slimme-handen.nl)

 1. larsiboy09 schreef:

  welk gereedschap gebruik je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *