Maak een LED-armband


Led-armband-70Led-armbanden zijn mooi, hip en erg leuk om te maken. Dankzij ducttape in alle kleuren en verschillende kleuren led-lampjes kan iedereen zijn armband maken zoals die zelf wil. In dit artikel staat helemaal beschreven hoe je zelf of op school een LED-armband kunt maken. Niet moeilijk en heel erg leuk! Al het materiaal en gereedschap dat je nodig hebt is te koop in de webwinkel.

De armband heeft een magneet-sluiting en door een slimme schakeling gaan de lampjes pas branden als je de armband om doet. Een LED-armband maak je van duct-tape en kopertape met daarop een sliert led-lampjes.

Een Led-armband maken is leuk voor jong en oud: Leerlingen van groep 6 armbanden maken ze, maar ook hippe twintigers en dertigers tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap in Groningen. In de video hieronder zie je vanaf 7:06 hoe de lampjes pas gaan branden als je de armband sluit:

Vanaf 7:06 zie je hoe de armband werkt.

 

Iedereen kan een LED-armband maken

Voor wie?

 • Leerlingen vanaf groep 6 basisonderwijs.
 • Leerlingen in de onderbouw van vmbo, havo en vwo.
 • Iedereen van 8 jaar en ouder die niet in één van de genoemde groepen past.

Hoeveel tijd heb je nodig?

In twee uur tijd heeft iedereen zijn armband af. Snelle knutselaars zijn in een uur klaar.

In dit artikel staan een aantal tips en trucs voor het maken van een led-armband. En ook een erg duidelijke instructie-video voor het maken van een LED-armband, al zeg ik het zelf.

 

Benodigdheden:

Gereedschap:

Materiaal (Te koop in de webwinkel als bouwpakketje of materiaal voor een groep!):

 • Ducttape in verschillende kleuren. Koop ducttape van een hoge kwaliteit (dat wil zeggen: de tape is dikker en zwaarder dan de goedkopere varianten). Dat is nodig omdat anders de tape te gemakkelijk smelt door de hitte van de soldeerbout.
 • Kopertape, 6 mm breed. Kopertape is koperfolie met een lijmlaag die elektriciteit geleidt. Van een rol met 16 meter kopertape kun je 30 armbanden van maken.
 • Ledjes! Led-lampjes zijn er in veel verschillende kleuren, maar niet alle kleuren ledjes geven evenveel licht. Rode en gele ledjes werken het beste. Groene ledjes doen het ook, maar geven duidelijk minder licht vergeleken met rood. Blauwe ledjes werken erg goed maar ze zijn een stuk duurder dan gele, rode of groene ledjes.
 • Dubbelzijdig plakband. Te koop in elke doe-het-zelf zaak.
 • Super-magneetje, diameter 15 – 20mm, dikte 2 – 3mm. Wees voorzichtig met de magneetjes. Twee magneetjes trekken elkaar sterk aan en ze willen wel eens barsten als ze hard tegen elkaar aan vliegen. Twee magneetjes die op elkaar zitten kun je het beste van elkaar af schuiven.
 • Batterijtje. Model CR2025 of CR2032, zogenaamde “knoopcellen”. Model CR2032 gaat wat langer mee dan de CR2025. De A-merken (Duracell, GP, Varta, enz.) zijn een stuk duurder dan de huismerken. Action verkoopt 8 stuks CR2032 batterijen voor €0,85. Ik begrijp ook niet hoe dat kan.

Hoe zit een LED-armband in elkaar:

LED-armband exploded view

Ruimtelijke tekening van een LED-armband. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Led-armband Marit

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

In de onderstaande video (9 minuten en een beetje) zie je hoe je een LED-armband kunt maken, van begin tot eind.

Nieuw met solderen? Kijk dan ook even naar dit artikel, met filmpjes over solderen. Er gaat een wereld voor je open als je kunt solderen, geloof me.

Stap 1: Stroken ducttape op elkaar plakken.

Led-armband-05Twee stroken ducttape op elkaar plakken - led-armband

Tip: Maak eerst een “proef-armbandje” van een strook papier. De strook moet ongeveer 3 cm overlappen rond je pols.

Scheur twee stroken ducttape af die ongeveer 3 cm langer zijn dan de omtrek van je pols. Leg één strook ducttape met de plak-kant naar boven op tafel. Plak de tweede strook ducttape in één keer op de onderste strook, van links naar rechts, als je rechtshandig bent.

Stap 2: De batterij.

led-armband batterij

Dubbelzijdig plakband met een stukje kopertape er overheen geplakt.

 • Zie de foto hiernaast.
 • Knip een stukje dubbelzijdig plakband af dat minstens net zo groot is als de plus-kant van de batterij (dat is de gladde kant van de batterij).
 • Plak op een uiteinde van de ducttape het stukje dubbelzijdig plakband.
 • Knip een klein stukje (hooguit 3cm) kopertape af en plak dat vanaf het dubbelzijdig plakband naar een zijkant van de ducttape.
 • Plak de batterij met de gladde plus-kant op het dubbelzijdige plakband. Duw de batterij stevig aan, want hij moet contact maken met het kopertape dat eronder ligt.

Stap 3: Koper-tape voor de led-lampjes

Led-armband-kopertape-batterij

Klik op de foto voor een vergroting.

Plak aan de randen van de ducttape twee stroken kopertape. Eén strook kopertape moet overlappen met het korte stukje kopertape dat onder de batterij door loopt. Dat wordt de “plus-kant” van de armband.

Let er op dat de andere strook kopertape geen contact maakt met de batterij, anders krijg je straks problemen.

Stap 4: Laatste stukje kopertape, let goed op…

led-armband min-pool kopertapeled-armband kopertape min-pool batterij-2

 • Knip een stukje kopertape af van ongeveer 4 cm.
 • Plak het kopertape aan dwars op het uiteinde van de “min-kant”, aan de overkant van de batterij.
 • Sla het stukje kopertape om naar de achterkant van de armband, zoals op de rechter foto.

Stap 5: Solderen!

Led-armband ledjes solderen

Het lange pootje van de LED moet aan de plus-kant van de armband!

led-armband solderen kopertape

 • De stukken kopertape die elkaar overlappen moeten aan elkaar vast worden gesoldeerd. Leg de punt van de soldeerbout over de grens van twee stroken kopertape en laat er een druppel soldeertin overheen smelten. Kijk op de detail-foto.
 • Soldeer een led-lampje tussen de twee stroken kopertape. Let goed op de “richting” van het ledje: Het langste pootje van de led moet aan de “plus-kant” van de armband gesoldeerd worden.

Stap 5 ½: Test!

led-armband ledjes test

Test of de ledjes werken door de armband even te “sluiten”

Test je armband als je het eerste ledje hebt gesoldeerd. De test is simpel: Sluit de armband en zorg dat de batterij aan de binnenkant zit. Duw dan de twee overlappende stukken armband tegen elkaar, zodat de bovenkant van de batterij (de min-pool) tegen het omgeslagen stukje kopertape gedrukt wordt.

 

Als het goed is brandt dan het ledje dat je net hebt gesoldeerd.

Niet? Controleer de volgende dingen:

 • Zit onder de batterij, bovenop het dubbelzijdig plakband, een stukje kopertape? Zo niet, zie stap 2.
 • Heb je de overlappende delen van de kopertape aan elkaar vast gesoldeerd? Zie stap 5.
 • Heb je het lange pootje van de led aan de plus-kant van de armband gesoldeerd?
 • Zit het korte strookje kopertape vast aan de min-kant van de armband (en niet per ongeluk toch aan dezelfde strook als waar de batterij aan vast zit)?

 

Stap 6: Meer ledjes solderen!

Ledjes solderen op de led-armband

Ledjes solderen op de led-armband

led-armband ledjes in een golfpatroon

Ledjes in een golf-vorm.

Ledjes-feest! Soldeer een sliert ledjes op je armband op dezelfde manier als in stap 5. Je mag net zoveel ledjes gebruiken als je wilt, maar: Hoe meer ledjes tegelijk branden, hoe sneller je batterij leeg is! Je kunt ledjes in een rechte rij solderen, maar ook in een golfpatroon of nog iets anders. Bedenk het maar.

Stap 7: Magneet-sluiting en een slimme schakelaar.

led-armband magneet-sluiting

Plak een super-magneetje aan het uiteinde van de led-armband.

led-armband magneet-sluiting-2

Met het magneetje op de goede plek heb je een sluiting die ook werkt als schakelaar voor de lampjes!

led-armband magneetsluiting schakelaar

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Je armband heeft een sluiting nodig, anders blijft hij niet om je pols zitten. Dat doe je met een super-magneetje.

Eén uiteinde van je armband is bezet door de batterij. Het super-magneetje komt aan het andere uiteinde van de armband, netjes in het midden. Zorg ervoor dat het magneetje recht boven het stukje omgeslagen kopertape, aan de onderkant van de armband, terecht komt.

Plak het super-magneetje vast met een klein stukje dubbelzijdig plakband.

Doe de armband om met het magneetje aan de buitenkant en de batterij aan de binnenkant. Het magneetje trekt de batterij aan en houdt de uiteinden van de armband tegen elkaar aan gedrukt. En daardoor wordt meteen de stroomkring gesloten zodat de ledjes gaan branden. Superslimme magneet-sluiting-schakelaar dus!

 

Stap 8: Werk de armband af (en maak ‘m nog mooier dan ‘ie al is)

Je armband werkt nu goed, tijd voor de afwerking. Vaak steken de pootjes van de ledjes een beetje uit. Knip die uitstekende pootjes weg met een knip-tangetje. Met stroken ducttape en restjes kopertape kun je de armband verder versieren. Kijk naar de foto’s hieronder voor inspiratie (als je die nodig hebt…). Klik op de foto’s voor een vergroting.

led-armband magneet-sluitingLed-armband-69

Led-armband-31

Onderwerpen: , , , , , , ,
Categorieën: Beeldende vorming, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, Iedereen, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

6 gedachten over “Maak een LED-armband”

 1. Janneke Breedijk schreef:

  Hi, wellicht heb je een tip voor me?

  In een workshop die ik gaf met het maken van deze LED armband smolt de Ducttape erg snel. Het resultaat is dan beduidend minder mooi.

  1. Ynze van der Spek schreef:

   Dag Janneke,

   Kan het zijn dat de soldeerbouten te heet waren? Ik stel de soldeerbout in op ongeveer 325°.

 2. Peter schreef:

  Hi,

  Misschien is het een idee om eerst de leds aan het kopertape te solderen.
  Daarna het geheel aanbrengen op de duct tape.

  Greetz, Peter

 3. Veronique schreef:

  Dit blijft een superleuk project. Ik maak deze armband meestal ‘binnenstebuiten’: met gaatjes in de tape waar de lampjes doorheen gaan. Daardoor zitten de pootjes van de ledlampjes (en de kopertape) aan de binnenkant van de armband. Als de duct tape dan een beetje smelt is het minder erg. Voor de buitenlaag kun je op deze manier goedkopere tape gebruiken met een hip kleurtje terwijl je aan de soldeerkant ‘saaie degelijke’ tape neemt. Alleen wel extra goed opletten dat de uitstekende pootjes van de ledlampjes netjes weggewerkt worden: geen puntjes die uit de tin blijven steken.

  1. Ynze schreef:

   Goeie toevoeging, dankjewel! Heb je toevallig foto’s van LED-armbanden met gaatjes?

  2. Veronique schreef:

   Nog niet, maar dat is wel te regelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *