Hoe ontstaat sneeuw en fotografeer een sneeuwvlok


sneeuwvlok die je zelf kunt fotograferenIs het hèèl koud is en woon je toevallig toevallig acht hoog? Dan kun je een bijzonder proefje doen: Stel, buiten is het 41 graden onder nul. In je warme appartementje op de 8e verdieping breng je een pan water aan de kook. Wat gebeurt er als je de pan kokend water in één keer over het balkon kiepert? Probeer maar uit 🙂

Woon je niet op acht hoog? Dan moet je maar naar het filmpje kijken…

Bijzonder, toch? Het hete water verandert in één klap in een sneeuwwolk in de ijskoude buitenlucht. De hete waterdamp koelt supersnel af en vormt kleine “druppeltjes” die direct bevriezen als sneeuwvlokken. Het lijkt me dat de hete waterdamp direct verandert in ijs (het water verandert dus direct van damp in ijs: dat heet rijpen). De kleine dampdeeltjes worden dan sneeuwvlokken.

 

(Klik als dank voor het werkblad op een advertentie alsjeblieft…)


Sneeuwvlokken fotograferen

Hoe sneeuwvlokken aan hun vorm komen wordt al heel erg lang onderzocht door wetenschappers over de hele wereld. Een sneeuwvlok begint rond een klein bevroren deeltje in de lucht: en stofje, een bacterie, roet of iets anders wat toevallig aanwezig is. Waterdruppeltjes hechten zich aan dat deeltje vast en zo groeit in de lucht een sneeuwvlok.

 

Sneeuwvlokken kunnen veel verschillende vormen hebben. Blader maar eens door de foto’s op deze pagina. Welke vorm een sneeuwvlok krijgt hangt af van de temperatuur. De foto’s bij deze tekst zijn gemaakt door wetenschappers, met een professionele “sneeuwvlokken-camera” in een speciaal “sneeuwvlokkenlaboratorium”.

 

Een goed leesbaar artikel over het onstaan en de vorm van sneeuwvlokken staat op Kennislink.

De foto’s hiernaast staan op de website van CalTech (een universiteit in Californië).

 

 

Iets wat je wel thuis kan doen met sneeuw is fotograferen. Met een heel gewone camera. Zelfs losse sneeuwvlokken krijg je scherp! Op Instructables.com legt crrdlx uit hoe je dat kunt doen. In het engels, dat wel, maar de foto’s bij de uitleg leggen maken al veel duidelijk. Een paar voorbeeld-foto’s van crrdlx staan hieronder. Veel plezier!

Sneuwvlok 2

 

Sneeuwvlok foto

Onderwerpen: , , , , ,
Categorieën: Doe-lessen, basisonderwijs, groep 7 en 8, Iedereen, natuur, natuurkunde, Nieuws, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, Proefjes die Boem Doen, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *