Beeldende vorming en techniek: Maak een rolstempel


rolstempel van een deegroller en binnenband

Met een deegroller en stukken binnenband maak je een hele mooie rolstempel

Een les waarin beeldende vorming en techniek samengaan: Leerlingen maken een rolstempel met een deegroller en stukken binnenband (of celrubber). Daarmee kunnen ze een heeeeeeele lange tekening maken, met figuren die steeds herhalen. Leerlingen van groep 7 en 8 op de OBS Jan Bierma in Oldehove hadden de primeur in 2011. In het artikel hieronder staat de opzet van de les, benodigdheden, het werkblad, foto’s van werkstukken van leerlingen en een filmpje van een rolstempel in actie.

 

Het filmpje maakt snel duidelijk hoe de rolstempel werkt:

 

Tijdsduur:

2 uur 

Benodigdheden:

 • Een deegroller (bij Xenos of Ikea, of laat de kinderen er eentje meenemen van thuis). In plaats van een deegroller kun je natuurlijk ook een rechte fles gebruiken, of een stuk regenpijp of afvoerleiding. Alles wat cilindervormig is en een diameter heeft groter dan 5 cm werkt goed. 
 • Stukken binnenband of celrubber (Fietsenmakers bewaren de oude binnenbanden die ze vervangen. Vraag ernaar, ze hebben bijna altijd wel wat liggen. Heutink verkoopt vellen rubber met een plaklaag, dat is nòg gemakkelijker)
 • Dubbelzijdig tape of hobbylijm
 • Stempelkussens in verschillende kleuren, ecoline of plakkaatverf
 • Grote vellen papier (A3 of tekenpapier van 50 x 65 cm)
 • Schaar
 • Papier en potloden om een ontwerp te maken

Verwante onderwerpen:

 • De omtrek van een cirkel. Het is natuurlijk leuk als de afbeelding van rubber op de deegrol “doorloopt”. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de leerlingen van te voren bepalen hoe ver het begin en het einde van de tekening van elkaar liggen. Die afstand kunnen leerlingen berekenen (pi keer de diameter van de deegrol). Leerlingen kunnen het ook meten, door een strook papier rond de deegrol te wikkelen.
 • een rolstempel om patronen op behang te stempelen...

  Een rolstempel om patronen op behang te stempelen…

  Patronen maken. Als het begin en einde van het motief op elkaar aansluiten, kun je een “oneindige” tekening maken met de rolstempel.  Behangfabrieken. Rolstempels worden veel gebruikt voor het bedrukken van behangpapier. Er is zelfs een speciale behang-patroon-verfrol uitgevonden om behang zelf te beschilderen met doorlopende patronen:

 • De meester van de oneindige tekeningen was de kunstenaar M.C. Escher. Via de zoekpagina (zoekterm “Escher”) van 123lesidee.nl zijn kleurplaten en werkboekjes over het werk van Escher te vinden voor het basisonderwijs.
 

(De link naar het werkblad staat onderaan dit artikel. Klik als dank op een advertentie alsjeblieft…)


Werkstukken van leerlingen:

 Rolstempel-workshop-02 Rolstempel-workshop-05 Rolstempel-workshop-04 Rolstempel-workshop-10

 

Werkblad:

Link naar werkblad maak een rolstempel

Klik op het ikoon om het werkblad te downloaden


(Klik als dank voor het werkblad op een advertentie alsjeblieft…)


Onderwerpen: , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Beeldende vorming, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, Nieuws, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, Proefjes die Boem Doen, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs, wiskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *