Een slang van springende stokjes


Workshop springende ijsstokjes bij de Jonge Onderzoekers

Kinderen vanaf groep 5 kunnen een slang van ijsstokjes vlechten. De slang vliegt door het lokaal als je één stokje wegtrekt.

Met dominostenen kun je een mooie kettingreactie bouwen. Maar met houten spatels kun je een vlechtwerk maken voor een véél spectaculairder kettingreactie! Het vlechten met spatels is een kunstje vaardigheid die kinderen even moeten leren. De pret is echt enorm als ze dat eenmaal onder de knie hebben. Ondertussen heb je als leerkracht aanknopingspunten voor een les over constructies, kracht, kettingreacties, rekenen en wat al niet. Lees verder voor filmpjes en een werkblad.

 

Vlechten met houten spatels moet je even onder de knie krijgen. In het werkblad staat dat uitgelegd met foto’s. Het is ook prima te leren aan de hand van filmpjes. Hieronder staan wat voorbeelden van filmpjes. Als je bij YouTube zoekt op “stick bomb” vind je nog veel meer. Veel plezier!

 

Het filmpje hieronder is gemaakt door de wereldrecordhouder spatels vlechten :-). De gesproken tekst is in het Engels, maar voor de instructie is dat geen bezwaar: Het beeld is duidelijk genoeg.

Tijdsduur:

  • 1,5 – 2,5 uur (of een week, als je voor een wereldrecord gaat :-))

Benodigdheden:

  • Houten spatels. Ze zijn te koop bij Opitec, in zakjes van 100 stuks. Voor een klas heb je aan 10 zakjes meer dan genoeg. Als je stokjes een kleur wilt geven, doe dat dan met ecoline (plakkaatverf werkt niet goed. Dat maakt de stokjes een beetje ruw, waardoor ze minder gemakkelijk “springen”).

 Onderzoeksvragen:

  • Wat zorgt ervoor dat de stokjes omhoog springen?
  • Hoe kun je de stokjes hoger laten springen?
  • Hoe lang wordt een slang van 2000 stokjes?
 


Download werkblad voor de “springende stokjes”

(Klik als dank voor het werkblad op een advertentie alsjeblieft…)


Onderwerpen: , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Beeldende vorming, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, Proefjes die Boem Doen, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

Een gedachte over “Een slang van springende stokjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *