Simpelste elektromotor – Proefje met elektriciteit


Een makkelijk en bijzonder proefje: Met vier losse onderdelen maak je een werkende elektromotor. In een paar minuutjes. Hieronder zie je zo’n super simpele elektromotor in werking:

Proefje-elektromotor-homopolair-magnetisme-elektriciteit

Dit proefje gaat over vier onderwerpen tegelijk: Magnetisme, elektriciteit, kracht en beweging. In het filmpje hieronder zie je het proefje van begin tot einde.

Benodigdheden:

benodigdheden proefje simpele elektromotor

  • Een batterij (Ik heb een AA-batterij gebruikt, maar elke batterij met de vorm van een cilinder werkt wel).
  • Een stukje elektriciteitsdraad (20 cm) waarvan de uiteinden zijn gestript.
  • Een schroef.
  • Een rond super-magneetje, 10 of 12 mm in diameter en 2mm dik. Supermagnete.nl verkoopt ze en levert snel.

Hoe werkt het?

proefje homopoloaire motor stroomkringEen elektromotor zoals deze heet een homopolaire motor. Zoals bij alle elektrische apparaten begint het met een stroomkring. De elektrische stroom loopt van de plus-pool van de batterij door de draad naar de magneet. De magneet geleidt de stroom *) via de schroef terug naar de min-pool van de batterij.

*) Het is dus heel belangrijk dat de magneet de stroom kan geleiden. Daarom heb je bij dit proefje per sé een super-magneetje nodig. Gewone magneten geleiden de elektriciteit niet goed genoeg.

 

 

 

 

 

homopolaire motor lorentz-krachtHet wonder van de draaiende schroef gebeurt in de magneet, als daar de elektrische stroom doorheen loopt. Elektrische lading reageert namelijk op magnetisme. De elektrische stroom die door de magneet loopt wordt afgebogen door het magnetisch veld van de magneet. Door die afbuigende elektrische stroom krijgt de magneet een klein duwtje en daardoor gaat die draaien.

 

 

 

 

 

 Verder experimenteren:

  • Wat gebeurt er als je de magneet omdraait?
  • Wat gebeurt er als je de batterij op z’n kop gebruikt?

 Meer supersimpele elektromotoren:

Als je de truuk van supersimpele (homopolaire) motortjes eenmaal door hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Kijk maar eens naar de filmpjes en foto’s hieronder.

Homopolair wagentje:

In plaats van koperdraad kun je ook de tafel bedekken met aluminiumfolie. Aluminium geleidt de stroom heel goed en zo maak je, via de magneten op de batterij, een stroomkring tussen de plus- en min-pool van de motor. Zie het filmpje hieronder:

 

Je kunt de motortjes ook bouwen als een trein. In plaats van een kort stukje koperdraad gebruik je dan een hele lange spoel van koperdraad. De batterij krijgt magneten aan de uiteinden en raast door de koperen spoel:

homopolaire motor trein spoel

In het filmpje (Engelstalig) hieronder wordt uitgebreid uitgelegd hoe je het beste een supersimpele, homopolaire trein kunt maken.:

Tot slot deze versie: Staafvormige magneetjes draaien als een malle rondjes rond een potje. Iets lastiger om te maken, maar reuze grappig…

Veel plezier met het knutselen en experimenteren. Stuur vooral foto’s op van jullie supersimpele elektromotor!

Onderwerpen: , , , , , , ,
Categorieën: basisonderwijs, Doe-lessen, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, voortgezet onderwijs, vmbo

4 gedachten over “Simpelste elektromotor – Proefje met elektriciteit”

  1. Vincent schreef:

    Interessant filmpje. Ik denk dat dit goed is om te demonstreren op school. De techniek is goed om te laten zien aan studenten. Mijn oom is zelf techniek leraar. Ik ga hem deze post eens laten zien. Wellicht een leuke en leerzame demonstratie!

  2. Koen Uyttenhove schreef:

    Hallo,

    Hoe komt het dat het homopolair motortje bij mij niet lukt? Is mijn draad te dun? Is mijn super magneet te dik? Is mijn batterij te zwak?
    Ik gebruik een neodymium magneet van D10 X 10

    Koen.

  3. indy schreef:

    how do you get copper-faced and should it be a full or empty battery

    greetings indy

  4. Sander schreef:

    Kei mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *