Mooie proef: Gasbellen


Proefje zweven en zinken

Dit is echt een hele mooie proef! Wat er gebeurt heeft te maken met warmte, dichtheid, gassen en vloeistoffen, lucht en luchtdruk en nog veel meer. Maar het is ook iets om stilletjes naar te kijken en je te verwonderen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen het zelf maken. Op de basisschool kan een handige juf of meester er eentje maken. Verbazing en verwondering gegarandeerd! Lees verder voor een filmpje, uitleg en het werkblad.

In een hoge vaas (of een grote maatcilinder) beweegt een glazen potje omhoog en weer omlaag. En weer omhoog, en weer omlaag… Schijnbaar helemaal uit zichzelf. In het kleine potje zit een bel lucht, die steeds een beetje wordt verwarmd door een gloeispiraal. Zie ook het filmpje:

 

Wat je kunt leren met deze proef:

De proef heeft met heel veel onderwerpen te maken uit de natuurkunde: dichtheid, gassen en vloeistoffen, warmte, elektrische stroomkringen, elektrische energie, zwaartekracht. Als je de opstelling zelf bouwt ben je bezig met samenwerken, ruimtelijk inzicht, fijne motoriek, het gebruiken van gereedschappen zoals een schroevendraaier en een stanleymes.

Onderzoeksvragen:
  • Wat zou er gebeuren als je het kleine glazen potje zwaarder maakt? (plak een paar muntjes aan de binnenkant met ducttape)
  • Wat zou er gebeuren als je veel meer water in de grote bak giet? Komt het glazen potje dan nog steeds aan de oppervlakte?

Benodigdheden:

  • Hoge vaas of een flinke maatcilinder (1500 mL of meer)
  • Voeding: 12 Volt, 5 A
  • Aansluitdraden
  • 2 meter installatiedraad
  • Klein glazen potje (van babyvoeding, mais of yoghurt-toetjes)
  • Twee kroonstenen
  • 50 cm contstantaandraad

Hoe je zo’n wonderlijk apparaat zelf kunt bouwen, staat uitgelegd in het werkblad…

Download het werkblad bij de proef “Gasbellen”

Onderwerpen: , , , , , ,
Categorieën: basisonderwijs, basisonderwijs, groep 1 en 2, basisonderwijs, groep 3 en 4, basisonderwijs, groep 5 en 6, basisonderwijs, groep 7 en 8, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, Proefjes die Boem Doen, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *