Proefje: Zelf een luidspreker maken


Maak een luidspreker van papier

Zelf een luidspreker maken? Met dit proefje is dat gemakkelijk te doen. Met een magneet, dun geïsoleerd koperdraad, papier en plakband maak je in een uurtje een werkende luidspreker.

In de video hieronder zie en hoor je zo’n zelfgemaakte luidspreker. Zet je geluid aan!

 

Op het werkblad staat stap voor stap uitgelegd hoe je een luidsprekertje maakt. Het werkblad vind je onder de knop “werkblad downloaden”, onderaan deze pagina.

Test-installatie voor de luidsprekers

Om de luidspreker te testen heb je een versterkertje nodig met wat aanpassingen. In de video heb ik een versterkertje gebruikt van pc-luidsprekers. De luidsprekers haal je los van de versterker. De draden die naar de twee luidsprekers gaan voeg je samen. Je maakt dus een mono-signaal van de stereo-versterker. Let erop dat je de twee signaal-draden met elkaar verbind en apart daarvan de twee ground-draden (de “nul-draad”).

De samengevoegde nul-draden en de signaaldraden monteer je in een stukje kroonsteen. De zelfgemaakte luidsprekertjes kunnen handig op de kroonsteen worden aangesloten met krokodillenbekjes.

Voor wie?

Deze proef gaat over heel veel onderwerpen tegelijk. Natuurlijk over geluid en trillingen (je kunt de muziek letterlijk voelen trillen als je de magneet in het spoeltje van de luidspreker steekt). De proef gaat ook over magnetisme, elektromagnetisme (de spoel wordt magnetisch als het elektrische signaal van de versterker erdoorheen loopt) en over inductie.

De proef kan ook gaan over massatraagheid en efficiëntie. Hoe groter de speaker, hoe zwaarder die is en hoe meer kracht het kost om de speaker te laten trillen. Maar een grote luidspreker brengt ook meer lucht in trilling en klinkt dus luider.

Deze proef is geschikt voor kinderen (en volwassenen) van alle leeftijden, omdat er zoveel tegelijk gebeurt. Succes verzekerd dus.

 

Onderwerpen: , , , , , , , , ,
Categorieën: basisonderwijs, groep 7 en 8, natuurkunde, voortgezet onderwijs, onderbouw h/v, techniek, voortgezet onderwijs, vmbo, voortgezet onderwijs

3 gedachten over “Proefje: Zelf een luidspreker maken”

  1. Daan schreef:

    Hoi, ik wil graag de speaker laten werken. Enkel lukt dit mij niet omdat ik niet exact weet hoe ik dat moet doen en kan doen met de versterker en je telefoon.

    Heb je tips en een werkwijze hoe ik dit kan doen. En welke spullen raad je aan om het mee te doen?

    Thanks

  2. Bjarne schreef:

    ik zou het persoonlijk niet doen met een telefoon maar met een radio, de kans is klein dat je het fout doet maar je wil geen gesmolten koper in je telefoon. tips heb ik niet omdat het hier duidelijk staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *